De snelheid van je website verbeteren?

De snelheid van je website verbeteren? Jij kunt dat zelf!

Een eigen website is tegenwoordig onmisbaar, zeker als je een zelfstandige ondernemer bent. Oké, mond tot mond reclame doet het nog steeds erg goed. Maar hoe vaak kijk je zelf op het internet voordat je daadwerkelijk een aankoop doet? Juist, het is dus erg belangrijk dat potentiële klanten je online kunnen vinden. Dat is natuurlijk één van de redenen waarom je voor een website hebt gekozen. Maar het hebben van een website is 1, je wilt je potentiële klanten ook een prettige online-ervaring bieden.

Ik vergelijk dat met kleding winkelen in de stad. Stel je vind daar een leuke broek waar je helemaal weg van bent. Je twijfelt over de maat. Het duurt alleen veel te lang voordat er een verkoper op je af komt. Deze verkoper blijkt ook nog eens met het verkeerde been uit bed te zijn gestapt. Zou jij de broek dan nog kopen? Precies. Dit werkt ook zo online, je kan nog de mooiste website hebben, met de beste producten. Als je website traag is dan blijven je potentiële klanten niet lang hangen en kijken ze sneller naar een alternatief. Wil jij de snelheid van je website verbeteren? Maar heb je geen idee hoe dat moet? Met de volgende tips zorg jij ervoor dat potentiële klanten niet vroegtijdig afhaken.

Tip 1: Meet de snelheid van je website

Het is erg belangrijk dat je eerst de huidige snelheid van je website meet. Dit geeft gelijk verschillende inzichten waardoor je weet welke punten je moet verbeteren. Google PageSpeed Insights is daar super geschikt voor. Je geeft de url van je website door en Google geeft je dan een score tussen de 0 en de 100. Dit voor zowel de mobiele als de desktop versie.

Tip 2: Hou je website schoon

Net als je woning is het goed om af en toe je website schoon te maken. En nee daarmee bedoelen we niet het schoonmaken van je beeldscherm. Aan de achterkant, in het geheugen van je website staan vaak overbodige bestanden die je niet meer gebruikt of die je vergeten bent. Deze nemen onnodige ruimte is. Kijk maar eens naar de volgende bestanden en verwijder deze als je ze niet meer nodig hebt of gebruikt:

  • Pagina’s;
  • Media zoals foto’s, video’s, word en pdf bestanden etc.;
  • Reacties op blogberichten;
  • Nieuwsberichten;

Tip 3: Gebruik een caching plug-in

Werk je met WordPress? Dan raden wij aan om een caching plug-in te installeren. Deze slaat namelijk de gegevens van je website op in zijn geheugen. Dit is erg handig wanneer een terugkerende bezoeker op je website komt. Door de caching plug-in heeft je website zijn gegevens in het geheugen van de bezoeker opgeslagen. Daardoor hoeft deze de gegevens niet weer helemaal opnieuw te laden en laadt de pagina veel sneller.

De snelheid van je website verbeteren? Maar weet je niet hoe je een caching plug-in moet installeren? Dit kunnen wij voor je uit handen nemen! Neem eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Tip 4: Gebruik foto’s die niet te groot zijn

Dit is een hele belangrijke tip, je foto’s kunnen er namelijk snel voor zorgen dat je website traag wordt. Zorg ervoor dat je, voordat je een foto op de website plaatst, eerst even kijkt hoe groot die foto is. Sommige websites bevatten afbeeldingen van rond de 10MB en dat is veel te groot! Er wordt zelfs aangeraden om je afbeeldingen niet groter dan 500 kB te houden. Heb je een foto die te groot is, maar wil je deze wel graag gebruiken zonder dat het lang duurt voordat je website geladen is? Gebruik dan de website www.tinyjpg.com, daarmee kun je je foto kleiner maken zonder dat dat de kwaliteit naar beneden haalt.

Als je bovenstaande tips gebruikt dan wordt je website gegarandeerd een stuk sneller. We hopen dat je wat aan de tips hebt. Wil je de snelheid van je website verbeteren? Maar vind je dat lastig om zelf te doen? Twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn altijd bereid om even te helpen!